Deze vraag wordt ons veel gesteld. Hoewel isolatie waarschijnlijk de beste manier is om uw huis warm te houden, kan het ook de vorming van vocht bevorderen. Na al dat geld en moeite die je hebt gedaan om je huis comfortabeler te maken, is het behoorlijk frustrerend om een zolder vol met beschimmelde dozen te vinden. Vocht en schimmel zien er niet alleen vreselijk uit en kunnen mogelijk schade toebrengen aan bezittingen en zachte meubels; ze kunnen ook leiden tot vervelende ademhalingsproblemen. Waarom gaan isolatie en vocht zo vaak hand in hand, en wat kun je daartegen doen?

Lees meer over Vocht na isoleren van spouwmuren: Oorzaken en oplossingen

vocht en isolatie

Waarom kan isolatie vocht veroorzaken?

Zoals u weet, is isolatie ontworpen om de warmteoverdracht te vertragen, waardoor warme lucht binnen en koude lucht buiten gehouden wordt. Echter, hoe luchtdichter uw huis is, hoe minder natuurlijke ventilatie het krijgt – en de luchtstroom is de sleutel voor het behoud van een gezond vochtigheidsniveau binnenshuis.

Wat mensen vaak niet wordt verteld door isolatieinstallateurs is dat warme lucht meer vocht vasthoudt, en dit moet ergens heen. Als de isolatie betekent dat deze waterdamp niet door muren of plafonds kan ontsnappen, zakt het in de stof van het gebouw, of de inhoud ervan. Het is daarom belangrijk om een verhoogde luchtvochtigheid tegen te gaan met een verhoogde ventilatie. Zorg ervoor dat u afzuigventilatoren en/of open ramen gebruikt – vooral wanneer u iets doet dat veel stoom produceert, zoals douchen of koken.

Vocht na de isolatie van de zolder

Als u alleen uw zolder gebruikt voor opslag, heeft u waarschijnlijk besloten om de vloer van de ruimte te isoleren in plaats van het dak. Dit komt omdat het weinig zin heeft om je zolder te verwarmen – en door de aard van de stijgende warmte ontsnapt er daarboven veel warmte! Door deze ruimte effectief te isoleren blijft de warme lucht in het hoofdgedeelte van het huis beneden, waardoor uw zolder behoorlijk koud wordt. Zolang het daarboven droog is, zou dit geen probleem moeten zijn als je slechts af en toe naar boven gaat om dozen te pakken.

Mogelijke problemen kunnen zich voordoen wanneer vochtige lucht in de ruimte komt en zijn dauwpunt bereikt in de lage temperatuur, condensatie op oppervlakken, (en in sommige gevallen, het isolatiemateriaal zelf). Vocht kan indringen en tot schimmel leiden, wat lastig kan zijn om zich te ontdoen van het vocht. Daarom is het belangrijk om voldoende ventilatie in het dak te hebben en ervoor te zorgen dat de ventilatieopeningen niet worden afgedekt door isolatie.

Iets anders waar je goed over na moet denken is het materiaal dat je kiest, want hun vermogen om vocht te weerstaan varieert enorm. Als je een isolatiemateriaal gebruikt dat niet ademend is, absorbeert het water en houdt het daar. Vezelglas is bijvoorbeeld gemakkelijk vuil – en als het eenmaal nat is, blijft het zo. Zuivere schapenwol helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid, waar deze zich ook bevindt. Het kan gemakkelijker worden uitgedroogd en de thermische prestaties worden niet beïnvloed wanneer het waterdamp vasthoudt.

Vochtigheid na spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie kan door het temperatuurverschil tussen de oppervlakken binnen en buiten een dauwpunt ontstaan, waarbij water ofwel condenseert op het isolatiemateriaal binnen de muur, ofwel op de binnenmuren. Als het daar blijft en het gebouwweefsel doordringt, is het gemakkelijk om vocht in te laten zakken.

Als u denkt dat u vocht heeft als gevolg van een defecte spouwmuurisolatie die het water van buiten naar binnen volgt, moet u een lokaal afzuigbedrijf inschakelen om een kijkje te nemen. Helaas, uw beste optie zal waarschijnlijk zijn om het volledig te laten verwijderen en opnieuw te beginnen.

Het extraheren van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie van uw muren verwijderen? We hebben het land doorzocht naar de beste vakmensen, zodat we er zeker van kunnen zijn dat we alleen die mensen kunnen aanbevelen die we echt vertrouwen.

Als u wilt dat wij een lokale isolatie-afzuigingsexpert voor u vinden, vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!