Dakisolatie

Het is van essentieel belang om isolatie te specificeren die de levensduur van een daksysteem verlengt, maar het is slechts één factor waarmee onderhouds- en engineeringmanagers rekening moeten houden. Wanneer managers een dakisolatie kiezen, moeten ze ook rekening houden met de thermische behoeften van het gebouw, voldoen aan de toepasselijke energiecodes en een dakconstructie leveren die aanvaardbaar is voor de verzekeringsmaatschappij van de faciliteit.

Om succesvol te zijn, moet isolatie een integraal onderdeel van de dakconstructie worden en moeten ze samenwerken met het membraan en het constructiedek. Wijze keuzes op het gebied van isolatie resulteren in succesvolle daksystemen die op de lange termijn presteren, terwijl slechte keuzes schadelijk kunnen zijn voor de dakprestaties.

Typen dakisolatie

Isolatietypen

Een verscheidenheid aan stijve isolatietypen is beschikbaar voor beheerders, waaronder houtvezel, perliet, polyisocyanuraat, geëxpandeerd of geëxtrudeerd polystyreen, celglas en gipsplaat.

Houtvezel is een organische isolatieplaat bestaande uit hout, riet of plantaardige vezels gemengd met vulstoffen en bindmiddelen. De isolatie kan geïmpregneerd zijn met asfalt of gecoat met asfalt om de vochtbestendigheid te verbeteren. Managers moeten ongecoate isolatie overwegen in toepassingen waarbij de geselecteerde dakbedekking niet compatibel is met op asfalt gebaseerde coatings.

Perliet-isolatieplaat bestaat uit anorganisch, geëxpandeerd siliciumachtig vulkanisch glas – perliet – gecombineerd met organische vezels en bindmiddelen. Het bovenoppervlak van de isolatieplaat is voorzien van een asfaltcoating of een gepatenteerde coating die is ontwikkeld om de absorptie van lijm – asfalt – in de isolatie te beperken tijdens het aanbrengen van dakmembranen.

Polyisocyanuraat is een isolatiekern van schuim met gesloten cellen, ingeklemd tussen organische of anorganische viltafdekkingen, glasvezelmatafdekkingen of glasvezelversterkte aluminiumfolieafdekkingen. Een chloorvrij blaasmiddel zet het schuimmateriaal uit, waardoor de structuur met gesloten cellen ontstaat die de isolatie een hoge thermische weerstand geeft. Luchtdiffusie in de isolatiecelstructuur resulteert in een lichte vermindering van de thermische weerstand, maar het isolerend rendement blijft hoger dan bij andere stijve isolatie.

Polystyreen isolatie wordt op twee manieren gemaakt: geëxpandeerd en geëxtrudeerd. Geëxpandeerd polystyreen bestaat uit het polystyreenpolymeer geïmpregneerd met een schuimmiddel. Het materiaal zet uit bij blootstelling aan hitte en wordt gevormd tot een uniform isolatiemateriaal met gesloten cellen. Uitgebreid polystyreen is beschikbaar in dichtheden van 0,70-3 pond per kubieke voet (pcf). De meeste fabrikanten van dakbedekking eisen een minimale dichtheid van 1,25 pct.

 

Geëxtrudeerd polystyreen bestaat uit een gemengd polystyreenpolymeer dat wordt verwarmd en een extrusieproces doorloopt. Het materiaal wordt blootgesteld aan atmosferische omstandigheden, waardoor het uitzet en zijn gesloten-celstructuur creëert. Geëxtrudeerd polystyreen is beschikbaar in dichtheden van 1,3-2,2 pcf.

Celglasisolatie bestaat uit vergruisd glas gecombineerd met een schuimmiddel. De componenten worden gemengd, in een vorm geplaatst en verwarmd, waardoor het glas smelt en het schuimmiddel ontleedt. Dit proces zorgt ervoor dat het mengsel uitzet en uniforme, verbonden gesloten cellen vormt om het isolatiemateriaal te vormen.

Gipsplaat is een niet-structureel, niet-brandbaar, waterbestendig, behandeld gipskernpaneel. De plaat is aan één zijde verkrijgbaar met een gepatenteerde, niet-asfaltcoating om de hechting op het dakmembraan te verbeteren. Gipsplaat wordt typisch gebruikt als een afdekplaat over schuim-kunststof isolatie, als een thermische barrière over een stalen dek, of als een dampvertragend substraat.

Discussion

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *